9 Mart 2015 Pazartesi

Acıka


Yüzyıllar boyunca çaresizlik yaratıcılığı artırdı. Çoğu zaman bir annenin evladını doyurma gayesiyle başladı herşey. O annenin yoksul mutfağındaki bayat ekmeklerle hazırladığı yiyecekler bir anda tüm dünyanın sevdiği favori yemekler arasında yer aldı.

Acıka/muhammara da bunlardan biri… Coğrafyalarında bolca ceviz bulunan Kafkas halkı için acıka çok önemli bir lezzettir. Kuzeyde acıka olarak adlandırılırken Arap ülkelerinde ve Güney Doğu’da muhammara olarak anılır. Orta Anadolu’da ise cevizli bahar veya çemen gibi isimler kullanılır bu şahane meze için.

Ben acıkayı akşam sofrasında meze, ertesi gün kahvaltı sofrasında ekmek üstü sürmelik, sonra çay saatinde kanepe sosu olarak ikram edebiliyorum. :) Böylesine pratik ve her yere yakışan bu lezzetin tarifini ise şimdi rahmetli olan bir aile büyüğümden almıştım. 

Neler lazım?
  • 2 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 kibrit kutusu beyaz peynir
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 2 dilim ekmek içi
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (salça acılıysa pul biber eklenmez)
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Bol sevgi :)
Nasıl yaparım?
  • Tüm malzemeleri rondodan geçirilip sos kıvamına getirin. (Ceviz orta irilikte bırakılır.)
  • Ekmeklerin üzerine sürerek veya meze tebağında servis edebilirsiniz.
  • Süslemek için üzerine maydanoz veya ceviz koyabilirsiniz. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder