9 Mart 2015 Pazartesi

Perde pilavı




Siirt yöresinde düğünlerde yapılan ve hikayesi olan bir yemek. İçindeki her malzemenin bir anlamı var. Pilavın dışını kaplayan hamur evin mahremini, pirinçler bereketi, bademler erkek torunu, fıstıklar kız torunu, kuş üzümleri sağlığı, baharat acı tatlı günleri, tavuk ise evin reisini ifade ediyor. Bu tarif ise oldukça pratik. 

Neler lazım?
  • 2 su bardağı pirinç         
  • 3 su bardağı su
  • 3/4 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 adet tavuk göğsü
  • 1 orta boy soğan
  • 50 gr Antep fıstığı
  • 50 gr badem
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü         
  • 1 adet yufka
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 miktar tuz
  • 1/4 adet limon suyu
  • 1/4 adet limon suyu
  • Bol sevgi J
Nasıl yaparım?     
  • Tencereye tavuk göğsünü alıp üzerini aşacak kadar sıcak su, tuz ve limon suyu ekleyerek yumuşayana dek haşlayın.
  • Etini kemiklerinden ayırıp kuşbaşı iriliğinde doğrayın.
  • Antepfıstığı ve bademleri sıcak suda 5 dakika bekletip kabuklarını soyun.
  • Pirinçleri, nişastası gidene dek birkaç su yıkayıp suyunu iyice süzün.
  • Tencereye sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene dek kavurun.
  • Pirinçleri ekleyip şeffaflaşana dek kavurun.
  • Antepfıstığı, badem, kuşüzümü, baharat, sıcak tavuk suyu, tuz ve bol sevgi J ekleyin.
  • Ağır ateşte pirinçler suyunu çekene dek pişirin.
  • Pilavı ateşten alıp tavuk etlerini ekleyerek karıştırın.
  • Ortası delikli bir kek kalıbını margarinle yağlayın.
  • Yufkanın ortasını delip kalıbın içine sererek, kenarlarını dışarı taşırın.
  • Yufkanın üzerine pilavı boşaltarak kenarlarını üzerine çevirin.
  • Üzerini 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın.
  • Pilavı önceden ısıtılmış 220 derece ısılı fırında yufkanın üzeri pembeleşene dek pişirerek, fırında 15-20 dakika demlendirin.
  • Kalıbı ters çevirerek pilavı servis tabağına ters çevirerek çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder